Microsoft heeft een wegwerp-sandbox voor Windows 10 ontwikkeld waarmee het mogelijk is om verdachte bestanden uit te voeren. De Windows Sandbox is een geïsoleerde, tijdelijke desktopomgeving voor het uitvoeren van onbetrouwbare software, zonder dat dit een blijvend effect op de computer heeft, zo laat Microsoft weten.

De Windows Sandbox is eigenlijk een lichtgewicht virtual machine. Het heeft dan ook een besturingssysteem nodig om van te kunnen starten. In plaats van een aparte image hiervoor te gebruiken, zoals bij een normale virtual machine, maakt de Windows Sandox gebruik van een kopie van de geïnstalleerde Windows 10-versie op de computer. Verder maakt de sandbox gebruik van hardware gebaseerde virtualisatie voor het isoleren van de kernel. Op deze manier wordt er een aparte kernel geladen die de Windows Sandbox van de host isoleert.

Alle software die in de Windows Sandbox wordt geïnstalleerd blijft alleen in de sandbox en heeft geen invloed op het onderliggende besturingssysteem, aldus Microsoft. Zodra de Windows Sandbox wordt gesloten worden alle daarin geïnstalleerde programma’s en bestanden permanent verwijderd.

De Windows Sandbox werkt alleen met Windows 10 Pro of Enterprise versie 18305 of nieuwer. Daarnaast moet virtualisatie in het BIOS worden ingeschakeld. Tevens moet het systeem over minimaal 4GB werkgeheugen, 1GB ruimte en twee CPU-cores beschikken.

Image