Bedrijven zijn huiverig om hun data in Australië op te slaan vanwege de omstreden encryptiewetgeving die techbedrijven verplicht om de autoriteiten te helpen bij het verkrijgen van toegang tot versleutelde data. Dat heeft Microsoft-topman Brad Smith laten weten tijdens een conferentie in Canberra. Volgens de Australische geheime dienst loopt het niet zo’n vaart en worden techbedrijven niet door de wet weggejaagd.

Smith vertelde het publiek dat de huidige wetgeving te vaag is en schadelijk voor Australische techbedrijven en de algehele economie, meldt ABC. “Wanneer ik naar ander landen reis hoor ik bedrijven en overheden zeggen dat ze het niet langer prettig vinden om hun data in Australië op te slaan, dus vragen ze ons om meer datacentra in andere landen te bouwen”, aldus Microsofts president.

“We moeten deze kwesties oplossen, maar als ik een Australiër zou zijn die de Australische techeconomie verder wil helpen, zou ik dit willen aanpakken en andere gelijkgestemde overheden geruststellen. Er is nog niets veranderd in wat we in Australië moesten doen, maar we maken ons zorgen over bepaalde gebieden van de wetgeving wat betreft de mogelijke gevolgen”, ging Smith verder.

Ook vanuit Australische techbedrijven is er kritiek op de wet, maar volgens het hoofd van de Australische geheime dienst ASD jaagt de wet techbedrijven niet weg en geeft het ook geen onbeperkte bevoegdheden. “Diensten in het Verenigde Koninkrijk hebben al soortgelijke bevoegdheden en andere landen overwegen hun opties. De claims dat de wetgeving techbedrijven naar het buitenland verjaagt kloppen ook niet”, stelde Mike Burgess, hoofd van de Australian Signals Directorate (ASD).