“Een paar jaar geleden hadden we het nog over tientallen bedrijven die meekijken, nu zijn het er honderden.”

Realtime bidding

Op de achtergrond gebruiken websites een techniek die realtime bidding wordt genoemd. Als je een website bezoekt, een app opent of video start wordt op de achtergrond razendsnel bepaald tegen welke prijs de advertentieruimte kan worden verkocht.

Daarbij speelt ook mee in welke doelgroep je valt. “Adverteerders willen weten: laat ik de advertentie aan de juiste persoon zien, en op het juiste moment?”, zegt de promovendus.

Om dat te kunnen bepalen, moeten je interesses worden bepaald, bijvoorbeeld op basis van je locatie, maar ook op basis van de pagina’s die je bezoekt.

Van de bedrijven die dit doen zijn Facebook en Google het bekendst, maar ook van minder prominente namen als AppNexus en Rubicon weten we dat ze een grote rol in die markt spelen. Uit onderzoek van Van Eijk blijkt dat er in de praktijk duizenden bedrijven bezig zijn met realtime bidding.

“Ik heb een manier gevonden om te meten wat de privacy-impact van deze advertentiemarkt is”, zegt Van Eijk, die in zijn dagelijks leven bij de Autoriteit Persoonsgegevens werkt. Door netwerkverkeer te analyseren, ontdekte hij dat er ontzettend veel gespecialiseerde bedrijfjes zijn die in een klein deel van de advertentiemarkt opereren. Ook die kijken mee en analyseren je gedrag.

https://nos.nl/l/2269561