Mark Zuckerberg, de oprichter en directeur van Facebook, heeft zijn jaarlijkse persoonlijke doelstelling om het sociale medium te ‘repareren’ verlengd. De topman wil onder meer de verspreiding van desinformatie en inmenging in verkiezingen aanpakken.

“Voor de duidelijkheid: het kost meer dan één jaar om deze problemen aan te pakken”, schrijft Zuckerberg in een bericht op zijn profiel.

Zuckerberg startte in 2009 met zijn persoonlijke uitdagingen. Sindsdien stelde hij zich onder meer het doel om Mandarijns te leren, elke twee weken een boek te lezen en om een persoonlijke virtuele assistent te programmeren.

In 2018 stelde Zuckerberg zich het doel om grote problemen op Facebook aan te pakken. Hij noemde toen onder meer misbruik en haatzaaien, maar ook inmenging door natiestaten, tegengaan.

“Op elk gebied hebben we nu een meerjarenplan om onze systemen grondig na te gaan”, schrijft Zuckerberg vrijdag in een terugblik. “In het verleden hebben we ons niet genoeg op deze problemen gefocust, maar we zijn nu een stuk proactiever.”

“Dat betekent niet dat we elke kwaadwillende of elk slecht bericht zullen pakken”, schrijft hij verder. “Voor sommige problemen, zoals verkiezingsinmenging of haatzaaien, kunnen de problemen nooit helemaal opgelost worden”, erkent hij.

Facebook en Zuckerberg hebben een zwaar 2018 achter de rug

Facebook kwam het afgelopen jaar regelmatig onder vuur te liggen. In maart brak het privacyschandaal rond Cambridge Analytica los. Dit bedrijf bleek onbedoeld de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen te hebben gekregen.

Zuckerberg moest zich als gevolg van het schandaal in zowel het Amerikaanse Congres als het Europees Parlement verantwoorden.

Later dat jaar blijft Facebook de aandacht vaker opeisen door nieuwe onthullingen over de manieren waarop het bedrijf data van gebruikers verzamelt, de vermeende indamming van conservatieve geluiden en het twijfelachtige handelen van de Facebook-top.

https://www.nu.nl/internet/5654792/mark-zuckerberg-verlengt-jaarlijkse-doelstelling-om-facebook-te-repareren.html