Een 32-jarige Nigeriaanse man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden voor het plegen van ceo-fraude. Ook moet hij ruim 920.000 dollar aan zijn slachtoffers terugbetalen. De man was in 2015 en 2016 betrokken bij het versturen van e-mails naar honderden bedrijven.

In de e-mails deden de man en zijn handlangers zich voor als de directeur of financieel directeur van het bedrijf en gaven de ontvanger van de e-mail de opdracht om een groot geldbedrag naar een opgegeven rekening over te maken. Eén van de getroffen bedrijven kreeg de opdracht om 1 miljoen dollar over te maken. Uiteindelijk maakte een medewerker meer dan 500.000 dollar over naar rekeningen in de Verenigde Staten en Hong Kong.

In de e-mailaccounts van de verdachte en zijn handlangers werden 36 transactiebevestigingen van andere organisaties aangetroffen, met een totaalbedrag van meer dan 1,6 miljoen dollar. De Nigeriaanse man werd in Groot-Brittannië aangehouden waar hij op dat moment als student verbleef. Vervolgens werd hij door de Britse autoriteiten aan de VS uitgeleverd. Een handlanger van de man werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Een derde handlanger moet nog voorkomen.