Een 50-jarige man uit Litouwen heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij Facebook en Google via ceo-fraude voor meer dan 100 miljoen dollar heeft opgelicht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie registreerde de Litouwer een bedrijf met dezelfde naam als een Aziatische computerleverancier.

Het ging om een leverancier met wie de Amerikaanse bedrijven regelmatig zaken deden en voor miljoenen dollars transacties uitvoerden. Vervolgens stuurde hij e-mails naar werknemers van de techbedrijven die van de Aziatische leverancier afkomstig leken. In de berichten werd gesteld dat het geld dat de bedrijven de Aziatische leverancier nog moesten betalen naar een andere rekening moest worden overgemaakt.

De werknemers van de techbedrijven trapten in de e-mails en maakten het geld naar de opgegeven rekeningen over. Het ging om bankrekeningen die door de man uit Litouwen waren geopend. Nadat de techbedrijven het geld hadden overgemaakt, maakte de Litouwer dit snel over naar andere rekeningen in onder andere Letland, Cyprus, Slowakije, Hongarije en Hong Kong.

De Litouwer maakte ook gebruik van vervalste facturen, contracten en brieven die door bestuurders van de techbedrijven getekend leken, om zo de banken waar het geld naar toe werd overgemaakt te misleiden. Op deze manier wist de man van 2013 tot en met 2015 meer dan 100 miljoen dollar te stelen. Zowel Facebook als Google zouden het grootste deel van het gestolen bedrag hebben weten terug te krijgen. De 50-jarige Litouwers hangt een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar boven het hoofd. De rechter doet op 24 juli uitspraak.