Malafide webwinkels lokken slachtoffers via advertenties op websites zoals Marktplaats en Speurders, zo waarschuwt de politie. Deze malafide webshops maken misbruik van de naam van KPN, Tele2, Kijkshop en Coolblue, aangevuld met een toevoegsel zoals deals, shop, actie, nl, nederland, uitverkoop, webshop, online en nl. De domeinnamen eindigen altijd met .com.

Naast de namen van bekende ketens zijn de webwinkels ook voorzien van keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg, Q-shops Keurmerk en Webshop Keurmerk. “Over het algemeen profileren deze nepwebshops zich via handelplaatsen zoals Speurders en Marktplaats. Daar worden valse advertenties geplaatst waarna een bezoeker wordt verleid om naar de betreffende nepwebshop te gaan”, aldus de politie.

Wanneer er via de website een bestelling wordt geplaatst ontvangt de koper een e-mail met instructies om geld naar een Nederlands of buitenlands rekeningnummer over te maken. In sommige gevallen wordt gevraagd om te betalen in bitcoin. Daarnaast zijn er gevallen bekend dat men een betaalverzoek krijgt van de ING of Bunq.

Gezien overeenkomsten tussen de verschillende malafide webshops sluit de politie niet uit dat mogelijk dezelfde verdachte achter deze nepwebshops zit. De politie probeert de betaalstroom te blokkeren en stuurt notice and take down-verzoeken naar de registrar en hostingproviders van de domeinnamen. Dit weekend maakte de politie bekend dat het al 307 malafide webwinkels heeft gesloten. Verder zijn handelsplaatsen en banken actief om de fraude via hun platform te voorkomen.