Een beveiligingsonderzoeker heeft een malafide usb-kabel ontwikkeld waarmee het mogelijk is om via wifi commando’s op het aangesloten systeem uit te voeren. De onderzoeker, met het alias MG, had naar eigen zeggen zo’n 300 uur en 4.000 dollar nodig om de “O.MG-kabel” te ontwikkelen.

Zodra de kabel is aangesloten op een systeem, is het mogelijk om via wifi commando’s uit te voeren, net alsof een aanvaller toegang tot het toetsenbord of de muis heeft. De kabel wordt door het systeem namelijk als een HID (Human Interface Device) herkend. De computer denkt in dit geval dat de kabel een toetsenbord en een muis is. Door het toevoegen van een wifi-chip is het vervolgens mogelijk om het “toetsenbord” op afstand te bedienen. Zo kunnen er bijvoorbeeld phishingpagina’s op het aangevallen systeem worden getoond, maar zijn ook andere aanvallen mogelijk.

In het verleden hebben onderzoekers vaker HID-aanvallen gedemonstreerd. Bekende voorbeelden zijn de Rubber Ducky of het aangepaste Teensy-board van Google-onderzoeker Elie Bursztein. MG laat weten dat hij een aantal kabels gaat maken voor mensen in de security-industrie. Het is nog onbekend of hij ze zal weggeven of zal verkopen. “Maar verkopen maakt ze eenvoudiger te verkrijgen”, aldus de onderzoeker. In onderstaande video wordt de kabel gedemonstreerd.

Image