In de aanloop naar kerstmis is de Londense politie een test met live gezichtsherkenning in Westminster gestart. De technologie wordt ingezet om misdaad in het gebied te verminderen, zo laat de Metropolitan Police Service in een verklaring weten.

Voorbijgangers in de buurt van Soho, Piccadilly Circus en Leicester Square zullen via camera’s worden gemonitord. Vervolgens wordt hun gezicht met een database van 1600 gezochte personen vergeleken. Wanneer het systeem een hit geeft zullen politieagenten ter plekke een verdere controle uitvoeren om de identiteit van de persoon te bevestigen.

De Metropolitan Police Service stelt dat personen die niet willen worden gescand niet door agenten als verdacht zullen worden beschouwd. De Britse privacybeweging Big Brother Watch laat weten dat een voorbijganger werd gestopt omdat hij zijn gezicht via een sjaal bedekte. Ook stelt de organisatie dat de politie instructies heeft gekregen dat mensen die bij de camera’s weglopen wel als verdacht mogen worden beschouwd.

Big Brother Watch doet via Twitter verslag van de test. Zowel gisteren als vandaag wordt de technologie getest. Daarnaast is de Londense politie van plan om nog drie tests met gezichtsherkenning te plannen. Eerder dit jaar uitte de Britse privacytoezichthouder ICO nog haar zorgen over het gebruik van gezichtsherkenning door de politie. “Het is een grote stap in de manier waarop gezagsgetrouwe burgers in hun dagelijks leven worden gemonitord”, aldus Elizabeth Denham, hoofd van de ICO.

Image