Verschillende Amerikaanse ziekenhuizen zijn deze week door malware besmet geraakt nadat een leverancier een geïnfecteerd apparaat op het netwerk aansloot. Vanwege de infectie moesten verschillende systemen worden uitgeschakeld en viel het personeel terug op pen en papier.

De ziekenhuizen en klinieken van CHI Health raakten besmet via een apparaat van een leverancier. Het trof met name de systemen die medewerkers gebruiken om met het interne netwerk verbinding te maken en medische dossiers op te vragen. Vanwege de infectie werden de getroffen systemen uitgeschakeld, zo meldt de Omaha World-Herald. Het artikel is standaard niet vanuit de EU toegankelijk, maar wel via een proxy zoals die van Hide my Ass! of een vpn.

In de getroffen ziekenhuizen en klinieken volgde het personeel de noodprocedures die ook gelden in het geval van een stroomuitval. In sommige gevallen resulteerde dit in het gebruik van pen en papier om informatie op te nemen, die op een later moment in de digitale systemen zal worden verwerkt. Alle uitgeschakelde systemen worden nu eerst getest en gecontroleerd voordat ze weer worden aangesloten. Een proces dat meerdere dagen in beslag kan nemen. Om wat voor malware het ging, welke leverancier het betrof en hoe de infectie zich precies voordeed wordt niet gemeld.