Zeven landen hebben gisteren een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze techbedrijven oproepen om te stoppen met het aanbieden van end-to-end encryptie, omdat dit een risico voor de openbare veiligheid kan vormen. Het gaat om Australië, Canada, India, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bij end-to-end encryptie hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de inhoud van een bericht. Volgens de landen voorkomt end-to-end encryptie rechtmatige toegang tot de inhoud van berichten en introduceert dit ernstige risico’s voor de openbare veiligheid. Het hindert namelijk opsporingsdiensten bij het uitvoeren van onderzoeken. Daarnaast voorkomt het dat techbedrijven misstanden van hun eigen voorwaarden kunnen detecteren, zo laat de verklaring weten.

“Bepaalde implementaties van encryptie vormen grote uitdagingen voor de openbare veiligheid, onder andere voor zeer kwetsbare personen in onze samenlevingen, zoals seksueel misbruikte kinderen”, zo stellen de landen. Die roepen techbedrijven wereldwijd op om de zorgen van de zeven landen, als het gaat om end-to-end encryptie, weg te nemen en met overheden samen te werken.

Zo wordt opgeroepen om bij het ontwerpen van systemen rekening te houden met de openbare veiligheid, zodat illegale content kan worden bestreden en onderzoek en vervolging door de autoriteiten mogelijk wordt. Daarnaast moeten opsporingsdiensten, na een gerechtelijk bevel, in een leesbaar en bruikbaar formaat toegang tot content kunnen krijgen.

Als laatste willen de landen dat techbedrijven met hen en andere stakeholders overleggen over het faciliteren van wettelijke toegang en dat de wensen van deze partijen invloed op ontwerpkeuzes hebben. End-to-end encryptie houdt zoals eerder gezegd in dat alleen de afzender en ontvanger de inhoud van berichten kunnen bekijken. Wanneer een derde partij toegang zou kunnen krijgen is er geen sprake meer van end-to-end encryptie.

Het gaat de landen niet alleen om end-to-end encryptie. “Hoewel deze verklaring zich richt op de uitdagingen van end-to-end encryptie, geldt die ook voor andere encryptiediensten die beschikbaar zijn, zoals de encryptie van apparaten, custom versleutelde applicaties en versleuteling tussen geïntegreerde platformen”, aldus de zeven landen.

Tal van experts, onderzoekers en organisaties hebben laten weten dat het verzwakken van encryptie iedereen onveilig maakt. De landen zien dat anders. “We zijn het niet eens met de bewering dat de openbare veiligheid niet is te beschermen zonder dat dit ten koste gaat van privacy of cybersecurity. We geloven dat oplossingen die elk van deze waarden beschermen mogelijk zijn en streven naar het samenwerken met de industrie aan wederzijds acceptabele oplossingen.”

Source