Lakse webmasters die geen beveiligingsupdates installeren, configuratiefouten maken, gebrekkige securitykennis hebben en een potje van het beheer maken zijn de voornaamste reden dat sites worden gehackt. Dat stelt securitybedrijf Sucuri op basis van meer dan 25.000 onderzochte gehackte websites.

Van de meer dan 25.000 opgeschoonde websites draaide 90 procent op WordPress. Dat zegt volgens de beveiliger niet dat dit contentplatform onveiliger is dan andere platformen. Sucuri wijst juist naar de webmasters die voor een website verantwoordelijk zijn als voornaamste oorzaak dat websites worden overgenomen. Zo draaide 44 procent van de gehackte websites een verouderde versie van het platform. Bij WordPress ging het om bijna 37 procent van de getroffen websites.

Verder blijkt dat websites worden gekaapt via verkeerd geconfigureerde plug-ins, modules en extensies, is er sprake van “misbruik van wachtwoorden”, verkeerd geconfigureerde applicaties en servers en een gebrek aan kennis over security best practices. “Deze zaken blijven de voornaamste oorzaak dat websites tegenwoordig worden gehackt”, aldus Sucuri.

Image