Een klein industrieel bedrijf uit Mierlo is voor 160.000 euro opgelicht nadat het slachtoffer van een variant van ceo-fraude werd. Het bedrijf ontving een e-mail die zogenaamd van het moederbedrijf uit Italië afkomstig was en waarin werd gesteld dat betalingen naar een andere rekening moesten worden overgemaakt.

Een aantal dagen later volgt er een nieuw bericht over achterstallige betalingen. Het Mierlose bedrijf maakt het geld over naar de nieuwe rekening. De fraude komt na een maand aan het licht, aldus het ED. “Ik had moeten bellen om te controleren of het rekeningnummer inderdaad was aangepast”, zo laat de directeur aan de krant weten.

De oplichters maakten gebruik van typosquatting, waarbij ze een domeinnaam registreren die erg veel lijkt op dat van het Italiaanse moederbedrijf. In plaats van een “i” was er een “l” gebruikt. Volgens de directeur kwamen de e-mails van de oplichters overeen met echte e-mails die van het moederbedrijf afkomstig waren, inclusief namen, bedrijfslogo en productgegevens. Informatie die alleen bij het Mierlose bedrijf bekend zou zijn.

De directeur vermoedt dat de oplichters toegang tot het e-mailaccount van het bedrijf hadden en zo de originele e-mails van het moederbedrijf konden verwijderen. De Italianen willen het misgelopen geld van het Mierlose bedrijf gewoon hebben. “Het gaat waarschijnlijk de komende jaren van onze winst af. En misschien word ik wel ontslagen”, aldus de directeur, die in loondienst bij het moederbedrijf is.

Source