Politiecamera’s langs de weg hebben de afgelopen vijf jaar foto’s van bestuurders en bijrijders gemaakt zonder dat daar een wettelijke basis voor was. De beelden werden gebruikt voor onder meer opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken, schrijft NRC op basis van een intern politiebericht.
De beelden werden gemaakt door camera’s die deel uitmaken van het Automatic Number Plate Recognition-systeem (ANPR). Aan dit systeem zijn driehonderd camera’s gekoppeld die langs snelwegen en provinciale wegen in Nederland staan. Ze controleren de kentekens van langsrijdende auto’s, zodat de politie bijvoorbeeld snel kan herkennen welke automobilisten nog een hoge boete moeten betalen.
Van de aangesloten camera’s kunnen er 55 stuks ook inzittenden vastleggen. Volgens het politiebericht zijn de camera’s bedoeld voor kentekenherkenning en is er “meestal geen juridische grondslag om ook personen herkenbaar in beeld te brengen”.
Daarom heeft de politie het gebruik van de camera’s de afgelopen twee maanden stilgelegd, schrijft NRC. De camera’s maken dagelijks zo’n 350.000 foto’s. Volgens het OM zijn de foto’s in een klein aantal strafzaken gebruikt, maar een specifiek aantal is daarbij niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk hoeveel foto’s van automobilisten er in het politiesysteem zijn opgeslagen.
Sinds 2019 mogen ANPR-beelden automatisch 28 dagen bewaard worden. Met de bevoegdheid kan de politie tot vier weken na een misdrijf onderzoeken welke kentekens allemaal rond de plaats delict gesignaleerd zijn.