In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de encryptiezorgen van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister liet tegenover het ANP weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega William Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

De Amerikaanse, Britse en Australische overheid stuurden Facebook ook een open brief waarin werd gevraagd om de berichtendiensten van het sociale netwerk niet van end-to-end-encryptie te voorzien. Dit zou het opsporen en vervolgen van criminelen lastiger maken, aldus de autoriteiten. Grapperhaus zegt die zorgen “heel terecht” te vinden. “Privacy mag nooit het schild worden van criminelen, zoals mensen die kinderporno verspreiden.” De minister gaat binnenkort naar Washington om de kwestie te bespreken en zal ook met internetbedrijven in overleg gaan.

In 2016 kwam het kabinet met een standpunt over encryptie, dat het op dit moment geen ‘beperkende wettelijke maatregelen’ wil nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland. D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft Grapperhaus nu Kamervragen gesteld of de minister bekend is met het kabinetsstandpunt.

Tevens moet de minister later weten wanneer hij naar Washington gaat om encryptie te spreken. “Gaat u tijdens uw gesprek dit kabinetsstandpunt overbrengen en niet uw zorgen die in strijd zijn met dit kabinetsstandpunt?”, stelt Verhoeven de vraag. Het D66-Kamerlid wil afsluitend weten of Grapperhaus zich ook zorgen maakt over het afzwakken van encryptiesoftware waardoor buitenlandse mogendheden en criminelen toegang kunnen krijgen tot de privécommunicatie van mensen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Source