In de Tweede Kamer zijn vragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gesteld over berichtgeving dat Apple data van Siri-gebruikers met een extern bedrijf zou delen. Net als andere techbedrijven laat Apple opnames die via de eigen spraakassistent Siri zijn opgenomen door een ingehuurd bedrijf uitwerken.

Apple zou echter ook aanvullende gegevens over Siri-gebruikers met dit bedrijf delen, zoals locatiegegevens, namen uit het adresboek, de tijd van de opname en een overzicht van alle geïnstalleerde apps. CDA-Kamerleden Van den Berg en Van Dam willen nu van Grapperhaus weten of de Autoriteit Persoonsgegevens actie richting Apple heeft ondernomen en of het op deze manier delen van gegevens een privacyschending is.

De minister moet ook duidelijk maken of hij Apple om een reactie gaat vragen en of hij bereid is van Apple te eisen dat het bedrijf per direct maatregelen neemt om de privacy van gebruikers te waarborgen. “Wijzen incidenten als die bij Apple, maar ook bij andere techbedrijven, volgens u op het bestaan van een ‘privacyprobleem’ in deze sector?”, vragen de CDA-Kamerleden vervolgens.

Van den Berg en Van Dam willen ook de mening van Grapperhaus weten of wet- en regelgeving op dit moment voldoende toereikend zijn om de privacy van gebruikers van techbedrijven te beschermen? De Kamerleden vragen de minister ook wat hij kan doen om gebruikers bewust te maken van de risico’s die zij lopen bij het gebruik van dergelijke technologie als het gaat om privacy en spionage. Grapperhaus heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Source