Het CDA heeft minister Bijleveld van Defensie Kamervragen gesteld over de capaciteit van het Defensie Cyber Commando (DCC). Aanleiding is een recent bericht in het NRC dat het DCC mensen tekort komt en onduidelijk is wat het nu precies kan, mag en wil.

Het DCC werd in september 2014 opgericht en concentreert zich op drie gebieden: het verdedigen van digitale systemen, het verkrijgen van inlichtingen en het aanvallen van digitale systemen. Het doel was om de eenheid uit tweehonderd man te laten bestaan, maar de teller staat nu op tachtig tot honderd man. Daarnaast heeft het Defensie Cyber Commando nog niet zelfstandig offensieve acties ondernomen.

CDA-Kamerlid Bruins Slot wil nu opheldering van Bijleveld over het tekort aan mensen en wat de minister hieraan gaat doen. Ook moet de minister uitleggen of er onduidelijkheid bestaat over wat het DCC, kan, mag en wil. Verder wil Bruins Slot weten of de kritiek op het tekortschietende budget en vermogen terecht is en of de eenheid websites van terreurorganisaties mag weghalen en de toegang van “cyberpropagandisten” tot socialmedia-accounts mag blokkeren. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).