De PVV heeft minister Bruins voor Medische Zorg Kamervragen gesteld over een actieplan om datalekken in de zorgsector tegen te gaan. Ook moet de minister laten weten of hij vindt dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers.

Aanleiding voor de Kamervragen van PVV-Kamerlid Mulder is een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie, waaronder uitslagen van soa-testen tot kankermedicatie. Mulder wil nu van de minister weten of al bekend is hoeveel en welke dossiers het betreft en of de betreffende patiënten op de zijn hoogte gesteld. Bruins moet daarnaast duidelijk maken of het datalek inmiddels is verholpen.

De minister is ook gevraagd of hij een actieplan heeft klaarliggen om datalekken in de zorgsector tegen te gaan. Eind januari maakte de Autoriteit Persoonsgegevens bekend dat de meeste datalekken vorig jaar door de zorgsector waren gemeld. Het ging om 29 procent van de 21.000 datalekken die bij de toezichthouder werden gemeld.

Afsluitend moet Bruins laten weten of hij de mening deelt dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers en dit moet worden beperkt tot een basisset waar de patiënt zelf de regie over voert. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).