Het kabinet komt dit weekend met een voorselectie van apps die het mogelijk gaat inzetten in de strijd tegen het coronavirus, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond bekend.
Het gaat om een selectie van ongeveer vijf initiatieven. Het kabinet hoopt volgende week uit deze selectie een “goed voorstel” voor officiële corona-apps te kunnen presenteren.
Het kabinet kondigde vorige week aan twee apps in te willen zetten. Met één app moet het mogelijk zijn om te achterhalen bij wie besmette coronapatiënten in de buurt zijn geweest. De andere app moet het voor mensen makkelijker maken om vanuit hun huis in contact te komen met een medisch deskundige.
Het ministerie van Volksgezondheid ontving in het afgelopen weekend 750 voorstellen, maakte De Jonge bekend. “Daarvan maken wij een selectie die voldoet aan onze criteria”, zei de minister.
Nadat de voorstellen zijn teruggebracht tot ongeveer vijf, worden deze plannen openbaar gemaakt. Op zaterdag en zondag kan iedereen de voorstellen bekijken “om die met elkaar te toetsen”.
De Jonge verwacht volgende week met de eerste definitieve voorstellen te komen, al kon hij nog niet zeggen wanneer de apps klaar voor gebruik zullen zijn.
Kamer volgt corona-apps met kritiek
Vanuit de Tweede Kamer klinkt er kritiek op de haast waarmee het kabinet de app ontwikkelt. Een meerderheid van de Kamer staat open voor corona-apps, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Zo moet de app mag het zo min mogelijk inbreuk op grondrechten maken, mag het niet verplicht worden en moet het tijdelijk zijn.
Maar volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven gaat het kabinet te hard. “Met de haast waarmee het kabinet de app ontwikkelt bestaat het gevaar dat er fouten zullen worden gemaakt”, zegt hij.
Ook vraagt hij zich af waar de onderbouwing van het plan om de app te lanceren blijft. “Om de app te doen slagen moet je voldoende testresultaten hebben. Wanneer kan er op grote schaal getest worden zodat de app ook echt nut heeft.”
Daarnaast wil de D66’er ook duidelijkheid over de haalbaarheid, want het is niet duidelijk hoeveel mensen de app moeten installeren en of mensen ook daadwerkelijk melding zullen doen als zij besmet zijn met het virus. Samen met GroenLinks heeft Verhoeven een hoorzitting aangevraagd om advies in te winnen van verschillende deskundigen.
Deskundigen waarschuwen voor gevaar
Deze week waarschuwden zestig wetenschappers voor de gevaren van corona-apps. Zij spraken de angst uit dat de app de drempel zal verlagen om in de toekomst vergelijkbare technologieën te introduceren die tornen aan grondrechten.
De Jonge zei de zorgen goed te kunnen begrijpen en benadrukte open te staan voor kritiek. “We kunnen leren van de critici”, aldus de bewindsman. “Zonder vertrouwen van de samenleving gaat het niet lukken.”
Het kabinet maakt op 21 april bekend hoe Nederland de komende tijd met het virus zal moeten omgaan. Premier Mark Rutte kon tijdens de persconferentie nog niet vooruitlopen op een eventuele verlenging of versoepeling van de coronamaatregelen.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.