De Japanse overheid verwijst de floppydisk na dertig jaar naar de prullenbak. Dat heeft wel veel voeten in aarde. Er zijn nog ruim negentienhonderd voorschriften die bepalen dat overheidsdocumenten op ouderwetse diskettes bewaard moeten worden.

Door onze techredactie

De Japanse minister van Digitale Zaken, Taro Kono, vraagt zich af waar tegenwoordig nog diskettes gekocht kunnen worden. Kono staat erop dat de voorschriften zo snel mogelijk worden aangepast, meldt hij op Twitter.

De oude voorschriften zorgen ervoor dat de Japanse overheid digitaal moeilijk toegankelijk is. Omdat de Japanse overheid data bewaart op ouderwetse floppy’s, kunnen burgers daar moeilijk bij.

Kono staat erop dat de digitale toegankelijkheid van de Japanse overheid wordt verbeterd. Daarom gaat de overheid bijvoorbeeld cloudopslag gebruiken om bestanden te archiveren en toegankelijk te maken.

Overheid komt nog niet van fax af

Naast de floppy wordt ook de fax nog veel gebruikt binnen de Japanse overheid. Een project om van de fax af te komen is tot op heden niet geslaagd, meldt de BBC.

De floppydisk werd in de jaren tachtig en negentig gebruikt voor het opslaan van bestanden. Op een floppy kon 1,4 MB aan data opgeslagen worden. Dat betekent dat voor een gemiddelde smartphonefoto vier tot vijf floppy’s nodig zouden zijn.

De floppy raakte aan het begin van deze eeuw in onbruik en werd daarna vervangen door onder meer de cd-rom en USB-stick. Ook de cd-rom is al in onbruik geraakt.


Lees meer over:

JapanTech

Source