Het Israëlische surveillancebedrijf NSO Group is aangeklaagd omdat het software geleverd zou hebben waarmee Whatsapp-berichten van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi konden worden onderschept. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft inzage gehad in meer dan 400 Whatsapp-berichten tussen Khashoggi en Omar Abdulaziz, een bevriende activist die in Canada woont. Naar nu blijkt is er spyware geïnstalleerd op de telefoon van Abdulaziz.

“Het hacken van mijn smartphone heeft een belangrijke rol gespeeld in wat er later met Jamal is gebeurd”, zegt Abdulaziz tegen CNN. De conversaties tussen Abdulaziz en Khashoggi bestonden uit tekstberichten, audiogesprekken, foto’s en video’s. Uit de berichten blijkt dat Khashoggi in augustus al het vermoeden kreeg dat zijn Whatsapp-berichten werden onderschept.

Dankzij technologie die ontwikkeld is door NSO en de Saoedische regering werd het mogelijk de Whatsapp-berichten te onderscheppen. “NSO moet ter verantwoording worden geroepen om de levens van politieke dissidenten, journalisten en mensenrechtenactivisten te beschermen”, vindt Abdulaziz.

De NSO Group kwam al eerder in opspraak voor het leveren van technologie waarmee de beveiliging van onder meer iPhones gekraakt kan worden.