Bedrijven die zogenoemde refurbished toestellen verkopen, komen met een eigen keurmerk nadat de Consumentenbond in 2018 kritiek had op de matige kwaliteit van die toestellen.

De Consumentenbond testte toen achttien opgelapte iPhones, waarvan de er slechts zes als ‘goede deal’ werden beoordeeld. Bij de rest van de toestellen was de kwaliteit ondermaats, met slechte schermen, krassen of verouderde accu’s.

Aanbieders van zulke refurbished telefoons willen het vertrouwen van consumenten nu winnen met een keurmerk. Dat keurmerk wordt uitgegeven door brancheorganisatie Techniek Nederland.

Via het keurmerk wordt de kwaliteit van opgelapte toestellen gegarandeerd. De aanbieders worden op 50 punten gecontroleerd via een test die door TÜV Nederland is gecertificeerd.

In eerste instantie alleen iPhones

Op producten met het keurmerk zit daarnaast twee jaar garantie. Ook worden de telefoons voortaan verdeeld in drie categorieën op basis van hun de kwaliteit van het uiterlijk: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zwaar gebruikt, met in toenemende mate zichtbare gebruikssporen.

Daarnaast wordt de financiële gezondheid van de telefoonaanbieders onderzocht. Vorig jaar nog gingen twee aanbieders van refurbished apparaten failliet, Leapp en Swoop. Door zo’n faillissement komt de garantie van de opgelapte toestellen mogelijk te vervallen. Beide failliete aanbieders hebben inmiddels een doorstart gemaakt.

In eerste instantie krijgen drie aanbieders het keurmerk: Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Voorlopig geldt het keurmerk alleen voor iPhones, later worden ook andere smartphones en andere apparaten toegevoegd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5791824/iphone-reparateurs-komen-met-keurmerk-na-kritiek-opgelapte-telefoons.html