De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat 11.000 verblijfsdocumenten van in Nederland wonende Britten vervangen omdat er een fout is gemaakt bij het nemen van de pasfoto en het vastleggen van vingerafdrukken. Dat laat de IND op de eigen website weten.

De IND meldt dat het recentelijk ontdekte dat er technische problemen zijn opgetreden met de mobiele biometrische eenheden die op twee tijdelijke locaties in Amsterdam en Utrecht werden gebruikt. Deze locaties waren speciaal ingericht voor Britse burgers en hun gezinsleden die vanwege de Brexit een verblijfsdocument wilden aanvragen.

Het gaat om de pasfoto en vingerafdrukken die tussen 3 augustus 2020 tot en met 8 januari 2021 op deze locaties werden vastgelegd. De kwaliteit van de gemaakte foto’s is onvoldoende en voldoet niet aan de standaarden wat betreft resolutie, scherpte en contrast, zo stelt de IND. Daarnaast is in sommige gevallen de linker en rechter vingerafdruk verkeerd vastgelegd.

De uitgegeven verblijfsdocumenten blijven wel gewoon geldig en volgens de IND zou dit niet voor problemen moeten zorgen. De overheidsinstanties heeft de Marechaussee en de politie over het probleem met de documenten gewaarschuwd. Toch moeten de verblijfsdocumenten worden vervangen om aan de EU-standaarden te voldoen. De gedupeerde Britten hoeven niet opnieuw naar een IND-loket, maar kunnen een nieuwe pasfoto door een in Nederland erkende fotograaf laten maken en die opsturen.

De IND stelt verder dat het het probleem met de vingerafdrukken bij het klaarmaken van het nieuwe verblijfsdocument kan worden verholpen. Het nieuwe document zal per koerier bij de mensen worden afgeleverd. Alle gedupeerden worden per brief geïnformeerd. Hoe het kan dat het probleem nu pas wordt ontdekt laat de IND niet weten.

Source