Aanvallers hebben door middel van hergebruikte wachtwoorden op 32.000 RTL-accounts weten in te breken, zo heeft het bedrijf tegenover RTL Nieuws laten weten. Door de aanval zijn privégegevens van gebruikers van verschillende RTL-diensten als Videoland, Buienradar en RTL Nieuws benaderd.

Het gaat om naam, e-mailadres en adresgegevens. Volgens RTL maakten de aanvallers gebruik van e-mailadressen en wachtwoorden die van eerdere datalekken afkomstig waren. “Als mensen dezelfde wachtwoorden gebruiken voor verschillende sites en niet regelmatig van wachtwoord wijzigen, lopen ze het risico dat er misbruik van wordt gemaakt”, zegt Nadine van Herten, privacy officer bij RTL.

Het bedrijf had daarnaast geen bescherming tegen bruteforce-aanvallen waardoor de aanvallers op grote schaal gebruikersnamen en wachtwoorden konden proberen, wat bij 32.000 accounts succesvol was. Beveiliging tegen dergelijke aanvallen zal snel aan de websites van RTL worden toegevoegd, aldus het bedrijf.

Alle getroffen gebruikers zijn inmiddels ingelicht en moeten een nieuw wachtwoord instellen. Tevens is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd.