De noodpatch die Microsoft vorige week uitbracht voor een actief aangevallen kwetsbaarheid in Internet Explorer zorgt bij sommige laptops voor problemen, zo heeft de softwaregigant bekendgemaakt. Via het beveiligingslek kan een aanvaller in het ergste geval volledige controle over het systeem krijgen.

Voor alle ondersteunde Windows-versies bracht Microsoft buiten de vaste patchcyclus om een noodpatch uit. Na de installatie kan de noodpatch bij sommige Lenovo-laptops met minder dan 8GB werkgeheugen voor problemen zorgen, waardoor Windows niet meer opstart. Dat staat in een overzicht van bekende problemen die de update veroorzaakt.

Om het euvel te verhelpen geeft Microsoft verschillende oplossingen, zoals het uitschakelen van Secure Boot en het daarna herstarten van de machine. In het geval BitLocker is ingeschakeld moeten gebruikers na het uitschakelen van Secure Boot eerst de BitLocker-recovery doorlopen. Microsoft meldt verder dat het met Lenovo samen aan een update werkt. Wanneer die gereed is laat de softwaregigant niet weten.