De ict-storing waar de gemeente Amsterdam gisteren mee te maken kreeg werd veroorzaakt door onderhoud aan een firewall. Dat heeft een woordvoerder van GroenLinks-wethouder Touria Meliani, verantwoordelijk voor ict, aan de Telegraaf laten weten.

Door de storing konden Amsterdammers niet bij de Stadsloketten worden geholpen. Ook was de gemeente vanwege de storing telefonisch niet bereikbaar. Verder was het niet mogelijk om de gemeente te e-mailen en konden ambtenaren geen e-mails versturen. Door de storing konden duizenden Amsterdamse ambtenaren niet werken. Gisterenavond was het probleem verholpen.

Volgens een woordvoerder zijn de problemen ontstaan door een menselijke fout tijdens het onderhoud aan de firewall. “Dit is voor het eerst in jaren dat de gemeente Amsterdam een dergelijke uitval van de systemen heeft gehad”, aldus de woordvoerder, die toevoegt dat er geen bestanden zijn verdwenen en er ook geen veiligheidsrisico’s zijn geweest. De gemeente heeft naar aanleiding van de storing extra medewerkers ingezet.