Techbedrijf Huawei heeft een medewerker ontslagen die vrijdag gearresteerd werd in Polen. De man wordt verdacht van spionage namens de Chinese overheid.

“Zijn acties hebben niets te maken met ons bedrijf”, laat Huawei zaterdag weten. “Het incident heeft Huawei in diskrediet gebracht.”

De medewerker in kwestie is verantwoordelijk voor het verkopen van producten aan bedrijven in Polen, stelde de Poolse nieuwszender TVPInfo vrijdag.

Naast de Huawei-medewerker werd er vrijdag ook een voormalig medewerker van de Poolse veiligheidsdienst gearresteerd, die werkzaam was bij telecomprovider Orange Polska. Beide verdachten zullen drie maanden in voorarrest blijven.

In een korte verklaring zei Stanislaw Zaryn, woordvoerder bij de Poolse geheime dienst, dat er voldoende bewijs was om aan te tonen dat de twee mannen tegen de Poolse staat hadden gehandeld.

Steeds meer landen zijn bezorgd over mogelijke spionage door Huawei. Het bedrijf verkoopt onder meer apparatuur voor telecommasten aan providers, die volgens critici misbruikt kunnen worden om namens de Chinese overheid af te luisteren.

https://www.nu.nl/internet/5680142/huawei-ontslaat-van-spionage-verdachte-medewerker.html