Huawei bevestigt dat het een alternatief voor Android en Windows heeft, voor noodgevallen waarin het die Amerikaanse software niet meer kan gebruiken.

Huawei heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld voor zowel smartphones als computers. De groeiende spanningen tussen het Chinese Huawei en de VS zouden gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid van Amerikaanse besturingssystemen, zegt Huawei-CEO Richard Yu tegen Die Welt, meldt de South China Morning Post.

“We hebben ons eigen besturingssysteem ontwikkeld, als blijkt dat we deze systemen [Android en/of Windows] niet meer kunnen gebruiken, zullen we klaar zijn en een plan B hebben”, zegt de Huawei-topman.

Een woordvoerder van het bedrijf onderstreept wel dat het gaat om een noodoplossing. “Huawei heeft backup-systemen, maar alleen voor gebruik in zeer uitzonderlijke omstandigheden. We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen”, aldus een Huawei-woordvoerder tegen de South China Morning Post. “We ondersteunen de besturingssystemen van onze partners volledig. Android en Windows zullen altijd onze eerste keuzes blijven.”

Huawei werkt al jaren aan eigen systeem

Huawei zou al in 2012 begonnen zijn met de ontwikkeling van zijn Android-alternatief. In dat jaar lagen Huawei en Chinese collega-telefoonmaker ZTE net als nu onder een vergrootglas.

Vorig jaar werden tegen ZTE Amerikaanse sancties opgelegd, en kon het bedrijf door gebrek aan Amerikaanse onderdelen maandenlang geen telefoons maken. Die maatregel zou Huawei hebben wakkergeschud.

Volgens cijfers van marktonderzoeker Gartner draaien 99,9 procent van alle huidige smartphones op Android of iOS, beiden Amerikaans. Alternatieven als Nokia’s Symbian en Samsungs Tizen hebben nog geen zoden aan de dijk gezet.

https://www.nu.nl/mobiel/5791557/huawei-heeft-eigen-android-alternatief-voor-noodgevallen.html