De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE liggen in steeds meer landen onder vuur vanwege het risico dat hun netwerkapparatuur misbruikt wordt voor spionagedoeleinden en cyberaanvallen. Vrijdag werd bekend dat België onderzoekt of het wel netwerkapparatuur van Huawei moet gebruiken. Huawei is de netwerkleverancier van Proximus en Orange Belgium en ZTE levert apparatuur aan Telenet, aldus de Belgische krant de Tijd.

De levering van netwerkapparatuur voor 5G-netwerken ligt erg gevoelig omdat het kritieke infrastructuur betreft. In de toekomst worden er waarschijnlijk heel veel smartphones, machines en auto’s mee verbonden.

Eerder al besloten de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland om nieuwe netwerken van Huawei te verbieden.Ook in Japan en Groot-Brittannië bestaat weerstand tegen de Chinese netwerkpartijen. In Groot-Brittannië dreigde Huawei uitgesloten te worden van de aanleg van 5G-netwerken uit vrees voor de risico’s die de apparatuur en software zouden kunnen opleveren. Volgens persbureau Reuters zou Huawei echter bereid zijn om te voldoen aan de veiligheidseisen van het Britse National Cyber Security Centre om te voorkomen dat ze uitgesloten worden bij de aanleg van 5G-netwerken.

In Nederland is Huawei de leverancier van het 4G-netwerk van KPN. In Nederland zijn er wel Kamervragen gesteld over het verbod in de VS en Australië, maar van een verbod is hier nog geen sprake. Wel staat de levering van het C2000 communicatiesysteem van de politie ter discussie omdat ook daar Chinese leveranciers bij betrokken zijn.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid antwoordde in september aan de Tweede Kamer nog dat ‘Nederland een eigenstandige afweging maakt, op basis van factoren zoals deze ook bij het nemen van de voorzorgsmaatregel rondom Kaspersky antivirussoftware zijn gebruikt’.