Diensthoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) Jan Swillens adviseert organisaties om bij gevoelige vergaderingen, waar bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen worden besproken, geen telefoons of tablets op tafel te hebben. Er is namelijk een risico op spionage waarbij aanvallers meeluisteren.

“Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico voor spionage is gewoon te groot”, zegt Swillens tegenover De Telegraaf.

Volgens het hoofd van de MIVD is de cybersecurity in Nederland “niet goed genoeg” en zijn we dagelijks het doelwit van aanvallen. “In het schemergebied tussen oorlog en vrede ligt Nederland dagelijks onder vuur. Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden.”

Het gaat dan onder andere om aanvallen vanuit Rusland en China. “Rusland is een tornado, maar China is klimaatverandering. Het land wordt steeds offensiever, vooral in cyberspace. De Chinezen maken er absoluut geen geheim van dat ze de economische en militaire nummer 1 van de wereld willen worden.” Eerder dit jaar meldde de MIVD dat cyberspionage één van de grootste dreigingen voor Nederland is.

Source