Het is nog altijd onbekend waar de gestolen gegevens van Duitse politici die eind vorig jaar op internet verschenen vandaan komen. Dat laat het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) weten, onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Duitse media meldden deze week dat de privégegevens van honderden Duitse politici, journalisten en beroemdheden op internet waren gezet. Het gaat onder andere om adresgegevens en telefoonnummers, alsmede interne documenten en e-mails. Tussen de bestanden werden ook scans van identiteitsdocumenten, rekeningen, brieven, gesprekken met gezinsleden en creditcardgegevens gevonden.

Volgens het BSI is het op dit moment onbekend waar de gegevens vandaan komen. “Of de gegevens afkomstig zijn van één aanval op een centrale dienst of van meerdere aanvallen op verschillende serviceproviders of privécommunicatie wordt op dit moment onderzocht”, aldus de overheidsinstantie. Er is op dit moment echter geen bewijs dat er sprake is van een succesvolle aanval op Duitse overheidsnetwerken.

“Persoonlijke online accounts van functionarissen en publieke figureren zijn altijd een interessant doelwit geweest voor cyberaanvallen met verschillende motivaties, en we zien duidelijk dat informatiebeveiliging verder moet worden ontwikkeld”, zegt Arne Schönbohm, hoofd van het BSI. In de Duitse media werd geopperd dat de gegevens mogelijk van gehackte e-mailaccounts afkomstig zijn.

De databeschermingsautoriteit van Hamburg is inmiddels met de Ierse privacytoezichthouder in contact om de verspreiding van de privégegevens via Twitter tegen te gaan. De Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit heeft geprobeerd de Duitse vestiging van Twitter te bereiken, maar zegt dat het geen contact kreeg. Daarom probeert het nu via de Ierse privacytoezichthouder en Twitter Ierland de links naar de gestolen data verwijderd te krijgen. “Zodra data eenmaal online staat is het lastig te verwijderen. Het gebruik van verschillende platformen, de vrije toegang en de mogelijkheid om te kopiëren maken dit lastig”, aldus de Duitse autoriteit.