Een 20-jarige Hagenaar is wegens het uitvoeren van ddos-aanvallen met een Mirai-botnet, het inbreken op het Magister-leerlingensysteem van zijn middelbare school en het afpersen van twee goksites en een bitcoinwisselkantoor veroordeeld tot jeugddetentie van 377 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk.

Voor het uitvoeren van de ddos-aanvallen en het afpersen van de websites beschikte de man over een Mirai-botnet, dat uit 10.000 besmette apparaten bestond. De Hagenaar voerde niet alleen aanvallen uit met het botnet, hij verhuurde het ook aan anderen. De rechter achtte ook bewezen dat de man heeft ingebroken op het Magister-leerlingensysteem van zijn middelbare school om daar een personeelslijst met privé e-mailadressen en privé telefoonnummers te stelen, die vervolgens met anderen werden gedeeld.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, waarvan 22 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Daarnaast wilde de officier van justitie dat de man één van de afgeperste websites en zijn school een schadevergoeding zou betalen van in totaal ruim 12.000 euro.

Volgens de rechter heeft de Hagenaar met de ddos-aanvallen niet alleen storingen veroorzaakt bij de betreffende websites, maar ook schade toegebracht aan de bedrijven achter die websites. “Bij de ddos-aanvallen maakte de verdachte gebruik van botnets, waarmee dus ook schade is toegebracht aan de geïnfecteerde computers en andere apparaten. Bovendien veroorzaken deze aanvallen veel ongemak”, zo staat in het vonnis vermeld.

De rechter hield bij de strafmaat rekening met de leeftijd van de verdachte, die tijdens verschillende ddos-aanvallen minderjarig was, en dat hij geen strafblad had. Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot jeugddetentie van 377 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. De rechtbank zag geen aanleiding om een schadevergoeding op te leggen, aangezien het onduidelijk was hoe de schade door het OM was berekend.