Een digitaal vaccinatiebewijs maakt geen einde aan de pandemie en kan de samenleving zelfs verdelen, zo stelt de Duitse hackersclub CCC (Chaos Computer Club). Vandaag organiseert een comité van de Duitse Bondsdag een hoorzitting over een aanpassing van de infectiebeschermingswetgeving waar ook de invoering van een digitaal vaccinatiebewijs wordt besproken. De CCC is als expert uitgenodigd om aan de hoorzitting deel te nemen en heeft van tevoren haar opvattingen gepubliceerd.

Daarin stelt de hackersclub dat een digitaal vaccinatiebewijs geen oplossing is voor het vermeende probleem van van het gemak waarmee analoge vaccinatiebewijzen zijn te vervalsen. Digitale vaccinatiebewijzen lossen het probleem van nagemaakte papieren bewijzen niet op, zo stelt de CCC. Als voorbeeld wordt het gebruik van iemands anders vaccinatiebewijs genoemd en de afhankelijkheid van het controlerende personeel om vervalsingen te herkennen.

“Zolang niet iedereen die zich wil laten vaccineren ook kan worden gevaccineerd, zijn vaccinatiebewijzen een middel om de samenleving te verdelen. Zodoende zijn ze geen onderdeel van de oplossing, maar onderdeel van het probleem”, waarschuwt de hackersclub. Wanneer nog niet iedereen zich kan laten vaccineren en mensen die al wel zijn gevaccineerd meer privileges krijgen, kan dit volgens de CCC ervoor zorgen dat het vervalsen van vaccinatiebewijzen een groot probleem wordt.

“Voor een digitaal vaccinatiebewijs heb je geen vijf blockchains of een centrale database nodig. Een gedecentraliseerd systeem met offline verificatie zou met behulp van een openbare public-key-infrastructuur kunnen worden geïmplementeerd”, aldus CCC-woordvoerder Matthias Marx. “De discussie over vaccinatiebewijzen mag niet afleiden van het feit dat niet het vaccinatiebewijs, maar de vaccinatie je helpt om weer een normaal leven te gaan leiden.”

De CCC stelt ook verschillende eisen waar een digitaal vaccinatiebewijs aan moet voldoen. Zo moet het vrijwillig en niet discriminerend zijn. Moet het onderliggende systeem alleen worden gebruikt voor bestrijding van de pandemie en mogen er geen gegevens met politie of geheime diensten worden gedeeld. Mag het systeem alleen worden ingezet zolang het epidemiologisch zinvol is. Het mag daarnaast niet mogelijk zijn om via digitale vaccinatiebewijzen bewegings- en contactprofielen op te stellen. “Dit sluit alle systemen uit die online verificatie vereisen”, stelt de CCC. Verder moet de broncode en documentatie van het systeem open source zijn.

Source