Groot-Brittannië zegt het risico omtrent de Chinese telecomfabrikant beheersbaar is Ook heeft het land geen bewijs voor spionage door Huawei. Daarmee gaat Groot-Brittanië in tegen uitspraken van de Verenigde Staten, een van zijn belangrijkste inlichtingenpartners.

De Verenigde Staten proberen Europese bondgenoten te overtuigen om geen apparatuur van de Chinese telecomfabrikant te gebruiken in hun toekomstige 5G-netwerken. De VS zegt, zonder concreet bewijs te leveren, dat China de apparatuur gebruikt voor spionage.

Groot-Brittannië is onderdeel van de Five Eyes: een gemeenschap van vijf landen die onderling nauw inlichtingen uitwisselen. Naast Groot-Brittannië bestaat de Five Eyes uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland maakte maandag bekend zijn positie omtrent Huawei te heroverwegen.

Ciaran Martin, het hoofd van de National Cyber Security Centre (NSCS), zegt woensdag dat Groot-Brittannië nog een besluit moet nemen voor het veiligheidsbeleid omtrent 5G-netwerken. Ook zei hij dat apparatuur van Huawei wordt onderworpen aan strenge controles.

“Ik zou verplicht zijn om melding te maken van bewijs van spionage door Huawei”, zei Martin op vraag of de Verenigde Staten aan Groot-Brittannië bewijs hebben geleverd voor spionage door of middels Huawei.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5753415/groot-brittannie-risico-huawei-beheersbaar-geen-bewijs-voor-spionage.html