Onderzoekers hebben in de Google Play Store een groot aantal dubieuze antivirus-apps ontdekt die nauwelijks bescherming bieden of als potentieel ongewenste software of malware worden gedetecteerd. Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives onderzocht 250 anti-virusapps van verschillende ontwikkelaars.

Voor de test werden 2000 malware-exemplaren en 100 schone applicaties gebruikt. De virusscanners van maar liefst 138 ontwikkelaars detecteerden minder dan 30 procent van de malware of gaven veel false positives bij schone apps. Het gaat zowel om slecht gemaakte apps als apps die als malware of potentieel ongewenste software zijn bestempeld. Google heeft inmiddels de antivirus-apps van 32 leveranciers uit de Play Store verwijderd en AV-Comparatives verwacht dat er de komende maanden nog veel meer zullen volgen.

“De meeste van de apps lijken gemaakt te zijn door amateurprogrammeurs of door softwareleveranciers die niet op security zijn gericht”, aldus het testlab. Tachtig apps slaagden erin om meer dan 30 procent van alle malware-exemplaren te detecteren en gaven geen enkele keer vals alarm. Het gaat onder andere om Google Play Protect, de virusscanner die standaard in Android zit ingebouwd. 23 apps detecteerden alle malware.