Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat het eenvoudiger wordt om gegevens over criminelen te delen. “Er kan nog zoveel worden gewonnen met uitwisseling van informatie. Het mag alleen geen inbreuk maken op de privacy, dan gaan misdadigers zich beroepen op fouten”, aldus de minister.

Grapperhaus wacht advies van de Raad van State af, zodat het datadelen aan de wet voldoet, zo meldt de Telegraaf. Dit voorjaar wil de minister met een wetsvoorstel voorkomen. “Het is alleen een ingewikkeld proces, je moet een goede rechtvaardiging hebben.” Met zijn uitspraken reageert Grapperhaus op burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Die liet in de Telegraaf weten dat de privacywetgeving de strijd tegen de zware of ondermijnende criminaliteit hindert. Aboutaleb wijst naar een voorval waarbij hij een andere burgemeester voor een criminele ondernemer wilde waarschuwen. “Maar dat mag dus niet. Het is bijzonder dat we die informatie niet kunnen uitwisselen.”

In een ander geval was een man met criminele antecedenten van plan om in Rotterdam een vechtsportgala te organiseren. “Nergens ging in de systemen een belletje rinkelen over de achtergrond van deze persoon omdat de regels niet toelaten dat de informatie wordt gedeeld”, merkt de burgemeester op. Ook het waarschuwen van woningbouwverenigingen voor malafide klanten is niet toegestaan. “Dat is echt zorgelijk bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit”, merkt de burgemeester op.

“Als onze ambtenaren met elkaar praten over bepaalde vraagstukken en iemand stelt een bepaalde vraag, dan knikken ze of schudden ze met hun hoofd. Omdat ze officieel niet mogen antwoorden”, laat Aboutaleb verder in het interview met de krant weten.