Tijdens de zitting zal de Google-topman dus zeker vragen krijgen over de manier waarop het bedrijf omgaat met data. Zo zullen de politici Pichai mogelijk vragen waarom hij een bug in sociaal netwerk Google+, waardoor gebruikersdata te benaderen was, heeft verzwegen.

Project Dragonfly

Een ander belangrijk onderwerp: de Chinese ambities van Google. In augustus van dit jaar meldde onderzoekssite The Intercept dat er bij Google sinds 2017 wordt gewerkt aan ‘Project Dragonfly’, met als doel een zoekmachine-app voor iOS en Android te ontwikkelen voor de Chinese markt. Dat betekent dat Google zal moeten voldoen aan de eisen van de Chinese regering en dus censuur zal moeten plegen op zoekresultaten.

Het leidde tot een storm van kritiek, zowel van binnen als buiten Google. Medewerkers dreigden zelfs om ontslag te nemen of hebben dit gedaan. Human Rights Watch zei “extreem bezorgd” te zijn en de Amerikaanse vice-president Mike Pence riep Google op te stoppen met het project. Tevergeefs.

In oktober liet Pichai weten dat hij vierkant achter het project staat. “Het blijkt dat we meer dan 99 procent van alle zoekvragen kunnen behandelen”, zei hij. Waarmee hij leek te willen zeggen: dus die één procent censuur kunnen we wel accepteren.

https://nos.nl/l/2263000