Google gaat binnenkort bij gebruikers automatisch tweestapsverificatie (2SV) inschakelen als hun account hiervoor correct is geconfigureerd. Gebruikers bij wie 2SV staat ingeschakeld moeten na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord ook nog op een andere manier bewijzen dat ze de eigenaar van het account zijn. Dit kan op verschillende manieren, zoals het bevestigen van een Google-prompt op de telefoon.

“Je staat er misschien niet bij stil, maar wachtwoorden vormen de grootste bedreiging voor je online veiligheid – ze zijn eenvoudig te stelen, lastig te onthouden en vervelend om te beheren”, zegt Mark Risher van Google. “Eén van de beste manieren om je account tegen een gelekt of slecht wachtwoord te beschermen is het gebruik van een tweede verificatiefactor, een andere manier voor je account om te bevestigen dat jij het echt bent die inlogt.”

Bij gebruikers die er “technisch gezien al helemaal klaar voor zijn” zal tweestapsverificatie binnenkort automatisch worden ingeschakeld. “Dit verkleint de kans aanzienlijk dat zij het slachtoffer worden van kwaadwillenden die hun wachtwoord te weten zijn gekomen”, zo laat het techbedrijf weten. “We hopen dat wachtwoorden in de toekomst iets uit het verleden zijn, maar tot die tijd zijn authenticatie in twee stappen en beveiligingssleutels de beste manier om jezelf te beschermen.”

Source