Tijdens de patchronde van maart heeft Google verschillende ernstige kwetsbaarheden in Android gepatcht, waaronder een beveiligingslek dat een aanvaller via bluetooth willekeurige code op toestellen liet uitvoeren. In totaal patchte Google deze maand 45 kwetsbaarheden in Android.

Elf beveiligingslekken werden door Google as “ernstig” bestempeld. Het gaat om kwetsbaarheden in het Media-framework, het Android-system en onderdelen van chipfabrikant Qualcomm. In het ergste geval had een aanvaller op afstand door het versturen van een speciaal geprepareerd bestand willekeurige code kunnen uitvoeren in de context van een geprivilegieerd proces.

In het geval van de bluetooth-kwetsbaarheid had een aanvaller hier via een “speciaal geprepareerde transmissie” misbruik van kunnen maken, om vervolgens willekeurige code in de context van een geprivilegieerd proces uit te voeren. In het kwetsbare bluetooth-onderdeel werd afgelopen december ook al een kwetsbaarheid gepatcht.

Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de maart-updates ontvangen zullen ‘2019-03-01’ of ‘2019-03-05’ als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van maart aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen.

Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit. Vorig jaar maakte Google bekend dat één miljard Androidtoestellen in 2017 geen beveiligingsupdates hadden ontvangen.