Google heeft zijn app Digitaal Welzijn officieel in de Play Store gezet. De app werkt vooralsnog alleen op Pixel- en Android One-telefoons.
Digitaal Welzijn werd afgelopen zomer tijdens de Google I/O-presentatie getoond. De Android-app was daarna slechts als bèta te downloaden, maar sinds dinsdag staat hij als versie 1.0 in de Play Store.
Met Digitaal Welzijn kunnen gebruikers bijhouden hoeveel tijd ze aan hun telefoon besteden en wat de meestgebruikte apps zijn. De app registreert onder meer hoe vaak mensen op hun telefoon kijken en hoeveel meldingen ze ontvangen.
Gebruikers kunnen zelf dagelijkse timers zetten voor apps, als ze constateren dat ze er te veel tijd aan kwijt zijn. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven maximaal een kwartier per dag op Facebook te kunnen kijken. Als ze die tijd overschrijden, worden ze daar met een melding van op de hoogte gebracht.
De functie Bijna Bedtijd zorgt ervoor dat het scherm na een bepaalde tijd alleen nog grijstinten toont. Dat zou rustiger zijn voor de ogen en minder afleiden. Ook worden meldingen gedempt voor een betere nachtrust.
De app werkt vooralsnog alleen op Pixel-telefoons en Android One-toestellen. Dat zijn goedkope smartphones die draaien op een kale versie van het besturingssysteem Android. Het is niet bekend wanneer de app op meer toestellen beschikbaar komt.
Telefoonfabrikanten en appmakers bouwen remmen in
Naast Google werken ook andere fabrikanten en ontwikkelaars aan manieren om overmatig telefoongebruik tegen te gaan. Zo bracht Apple de functie Schermtijd uit in iOS 12. Daarmee kunnen applimieten worden ingesteld en zien gebruikers hoelang ze hun iPhone elke dag gebruiken.
Ook op Instagram is via de instellingen te zien hoe vaak de app geopend is. Facebook zou dezelfde functie sinds dinsdag uitrollen.
https://www.nu.nl/tech/5584664/google-brengt-app-telefoonverslaving-officieel.html