Een Chinees bedrijf dat gezichtsherkenningssystemen ontwikkelt heeft een database met miljoenen privégegevens van gevolgde mensen gelekt. Dat meldt de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Victor Gevers op Twitter. Gevers vond een onbeveiligde database van SenseNets Technology.

De database bevatte 2,5 miljoen records van mensen met persoonlijke informatie zoals identiteitskaartnummer, waaronder uitgifte- en verloopdatum, land, adres, geboortedatum, pasfoto, werkgever en welke locaties met trackers de personen in de afgelopen 24 uur hadden gepasseerd. In deze periode werden meer dan 6,7 miljoen locaties gelogd. Gelogde locaties waren onder andere politiebureaus, hotels, parken, internetcafés, moskeeën en toeristische locaties. In totaal ontdekte Gevers meer dan duizend unieke apparaten om mensen te volgen, zo laat hij aan Cnet weten.

Volgens Gevers wordt het systeem door de Chinese autoriteiten ingezet om Oeigoeren te volgen, een islamitische minderheid in China. Uit de loggegevens zou blijken dat meer mensen in de afgelopen periode de onbeveiligde database hebben gevonden. Inmiddels is de database niet meer toegankelijk.