Gelre ziekenhuizen, een opleidingsziekenhuis met locaties in Apeldoorn en Zutphen, heeft patiënten gewaarschuwd voor een datalek nadat een medewerker het slachtoffer van een phishingaanval werd. De medewerker trapte in een phishingmail waardoor inloggegevens in handen van een aanvaller kwamen.

E-mails in het e-mailaccount van de medewerker bevatten patiëntengegevens zoals naam en patiëntennummer. In een enkel geval stond er een diagnose of behandelplan in, zo laat Gelre ziekenhuizen op de eigen website weten. Volgens het ziekenhuis is er geen aanleiding om te denken dat de aanvaller uit was op patiëntgegevens, maar kan niet met zekerheid uitsluiten dat de aanvaller patiëntgegevens heeft ingezien. Uit onderzoek zou blijken dat de aanvaller het account wilde gebruiken om spam te versturen.

De Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen zegt het incident ten zeerste te betreuren. “Gelre werkt met gerenommeerde beveiligingssoftware en doet er alles aan om situaties als deze te voorkomen. Medewerkers is gevraagd om zelf alert te blijven bij het openen van e-mails.” Na ontdekking van de aanval en het daardoor veroorzaakte datalek is het e-mailaccount geblokkeerd en de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd.