Eind augustus kwam The Wall Street Journal met een bericht over een Brits bedrijf dat was opgelicht door criminelen die AI-gebaseerde software hadden gebruikt om de stem van de directeur na te bootsen, maar nu blijkt dat er geen enkel bewijs voor deze claim is. Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel.

In juni verscheen het bericht al in de Duitse media. Het oorspronkelijke verhaal is afkomstig van verzekeringsmaatschappij Euler Hermes, de verzekeraar van het Britse bedrijf. In een persbericht laat Euler Hermes weten dat het de eerste ceo-fraude heeft ontdekt die via kunstmatige intelligentie is uitgevoerd. Criminelen zouden via AI-software de stem van de directeur van het Britse bedrijf hebben nagebootst en vervolgens een medewerker zover hebben gekregen om 220.000 euro naar een rekening in Hongarije over te maken.

Der Spiegel vroeg Euler Hermes om opheldering. Een woordvoerster laat weten dat de verzekeraar niet zeker weet of er wel AI-software is gebruikt en het hier geen bewijs voor heeft. Het zou ook iemand geweest kunnen zijn die de stem nabootste. Het vermeende “eerste geval” kan daarom beter omschreven worden als “mogelijk geval”, aldus Der Spiegel. Volgens de krant is dit veelzeggend voor de discussie over deepfakes en de risico’s die hiermee samenhangen.

Image

Source