De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een nieuwe campagne gestart voor het opwaarderen van Androidtelefoons met vrije software, zodat die gebruikt kunnen blijven worden als de fabrikant geen beveiligingsupdates meer uitbrengt. De campagne wordt gesteund door de Duitse overheid.

“Elk jaar produceren fabrikanten wereldwijd 1,5 miljard smartphones en helaas worden er waarschijnlijk net zo veel weggegooid na wat meestal een veel te korte hardware-levensduur is”, aldus de FSFE. Veel fabrikanten stoppen al na een paar jaar met het uitbrengen van beveiligingsupdates. “In dit geval plaatst de fabrikant de consument voor het dilemma om ofwel nieuwe hardware te kopen dan wel te leven met verouderde software en potentiële veiligheidsproblemen”, vindt de FSFE.

Met de campagne “Android Opwaarderen” wil het eindgebruikers oproepen om de geïnstalleerde Androidversie te vervangen door een vrije softwareversie. Hierdoor ontvangt het toestel weer beveiligingsupdates en zou ook beter presteren. “Ongewenste software en trackers putten vaak de batterij en rekenkracht van uw apparaat uit. Schakel over naar Vrije Software en neem de controle over uw apps terug.”

Er zijn verschillende zogeheten ROM’s in omloop die gebruikers op hun Androidtelefoon kunnen installeren. Sommige van deze Androidversies richten zich bijvoorbeeld op privacy. Om eindgebruikers te helpen met het flashen van hun telefoon start de FSFE in heel Europa verschillende workshops. De campagne wordt financieel ondersteund door het Duitse ministerie van Milieu.

Source