vrijdag 14 december 2018, 13:57 door Redactie, 9 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 07:53

Een 53-jarige Britse man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden voor het plegen van fraude waarbij hij omgerekend meer dan 550.000 euro van bankrekeningen van honderden mensen wist te stelen. Hiervoor maakte hij gebruik van een zelfgemaakte machine, zo ontdekten politieagenten tijdens een inval bij zijn woning.

In de Britse media wordt het apparaat omschreven als een ‘semiautomatische social engineering banktelefoonmachine’. Via het apparaat kon de Brit zijn stem aanpassen en zich voordoen als iemand van elke leeftijd en geslacht. Wanneer hij banken belde gebruikte hij de machine om zich voor te doen als legitieme bankklant. Tevens speelde het apparaat vooraf opgenomen bankberichten af, om zo nietsvermoedende slachtoffers te laten denken dat het hun bank was die belde.

Verder troffen agenten een harde schijf aan met daarop gegevens van paspoorten en identiteitskaarten, 32 creditcards en een spreadsheet met namen, e-mailadressen en telefoonnummers van een privéclub in Londen, zo meldt de BBC.

In 2014 werd de Brit al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar voor het leiden van een bende die via een KVM-switch omgerekend 1,5 miljoen euro bij een vestiging van de Barclays Bank wist te stelen. Via het apparaatje, dat fysiek bij de bank werd geïnstalleerd, hadden de criminelen toegang tot het interne banksysteem. In totaal wisten de bendeleden bij drie verschillende bankfilialen een KVM-switch op het banknetwerk aan te sluiten.

Image