De Belastingdienst mag het burgerservicenummer (BSN) in het btw-identificatienummer van zzp’ers niet meer gebruiken. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een verwerkingsverbod opgelegd aan de minister van Financiën, die voor de verwerking van het btw-identificatienummer door de fiscus verantwoordelijk is.

Op dit moment zijn zzp’ers wettelijk verplicht hun btw-identificatienummer te vermelden op hun facturen. In het geval van zzp’ers met een webwinkel moeten zij dit nummer ook op hun website vermelden. Doordat het BSN onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van zzp’ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen. Het verwerkingsverbod gaat per 1 januari 2020 in.

“Dit probleem voor zelfstandigen bestaat al langere tijd. De Belastingdienst moet dit nu met voorrang aanpakken. Met ons verwerkingsverbod willen we bereiken dat er zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor 1 januari 2020, een oplossing komt. Het BSN van zelfstandigen moet gewoon goed beschermd worden”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zzp’ers met een webwinkel kunnen nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op hun website.

Oorspronkelijk zou de Belastingdienst per 1 januari 2019 met een nieuw btw-nummer komen, maar die deadline gaat het niet halen, zo werd in juli bekend. De fiscus heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht over de maatregelen die zij naar aanleiding van het verwerkingsverbod voor 1 januari 2020 wil treffen. “Op papier lijken deze maatregelen een oplossing te bieden voor het probleem dat het BSN van zelfstandigen breed wordt verspreid via het btw-identificatienummer. Maar we kunnen pas overgaan tot een verdere beoordeling wanneer de Belastingdienst de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd”, aldus Wolfsen.

Nieuw btw-nummer

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer laten weten dat alle eenmanszaken in Nederland voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer krijgen. “Ik ben het eens met de AP dat het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer onwenselijk is. Het is daarom goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert”, stelt Snel.

Voor de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.