De volgende versie van Firefox gaat standaard nieuwe extensies in privévensters blokkeren, wat volgens Mozilla de privacy van gebruikers beter moet beschermen. De privénavigatie van Firefox wist automatisch browsegegevens, zoals wachtwoorden, downloads, zoekopdrachten, cookies en geschiedenis zodra de browser wordt gesloten.

De feature is vooral bedoeld om geen gegevens voor andere gebruikers op het lokale systeem achter te laten. “Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw internetserviceprovider, werkgever, of de websites zelf kunnen nog steeds bijhouden welke pagina’s u bezoekt”, aldus Mozilla. Op dit moment worden Firefox-extensies zowel in normale vensters als privévensters uitgevoerd, wat volgens Mozilla niet in lijn is met het “privacy commitment” van de browserontwikkelaar.

Vanaf Firefox 67 krijgen gebruikers en ontwikkelaars daarom mogelijkheden om aan te geven welke extensies in privévensters mogen draaien. Standaard zal Firefox straks alle nieuw geïnstalleerde extensies in privévensters blokkeren. Zodra gebruikers een extensie installeren krijgen ze een melding te zien of ze de extensie ook in privévensters willen toestaan.

Om de workflow van gebruikers niet te onderbreken is besloten dat al geïnstalleerde extensies bij een upgrade naar Firefox 67 automatisch toestemming krijgen om in privévensters te draaien. Alleen nieuw geïnstalleerde extensies zullen standaard worden geblokkeerd, zo laat Mozilla weten. Firefox 67 staat gepland voor 14 mei van dit jaar.

Image