Mozilla is in een testversie van Firefox begonnen met het blokkeren van cryptominers en fingerprinters, zo heeft de browserontwikkelaar bekendgemaakt. Dit moet de privacy van gebruikers verder beschermen. Vorig jaar liet Mozilla weten dat het trackers, fingerprinters en cryptominers standaard gaat blokkeren.

Via fingerprinting is het mogelijk om gebruikers aan de hand van de kenmerken van hun apparaat te identificeren. Het gaat dan om zaken als schermresolutie, gebruikte hardware en andere zaken. Advertentienetwerken kunnen met deze informatie een uniek profiel van iemand maken en hem vervolgens over het web volgen, ongeacht het gebruik van cookies of het ip-adres van de gebruiker.

Andere websites maken daarnaast gebruik van cryptominers die de computers van gebruikers naar cryptovaluta laten delven. Dit kan een grote belasting vormen voor het batterijverbruik van smartphones en laptops. Volgens Mozilla zorgt dit ervoor dat het web een vijandige plek wordt en zal Firefox daarom dit soort zaken standaard gaan blokkeren.

Gebruikers van Firefox Nightly, een vroege testversie van de browser, kunnen de optie om fingerprinters en cryptominers te blokkeren nu inschakelen. Mogelijk dat beide opties in Firefox 67 zullen verschijnen, die voor 14 mei van dit jaar gepland staat.

Image