De Finse privacytoezichthouder heeft een onderzoek naar Nokia 7 Plus-telefoons aangekondigd omdat de apparaten gegevens van gebruikers naar China zouden hebben gestuurd. Aanleiding voor het onderzoek is een artikel van de Noorse omroep NRK.

Een gebruiker tipte de omroep dat bij het inschakelen van zijn telefoon, het activeren van het scherm en het ontgrendelen zijn locatiegegevens, alsmede het simkaartnummer en het serienummer van de telefoon naar een server in China werden gestuurd. Volgens HMD Global, eigenaar van Nokia, betreft het een fout bij een bepaalde batch van Nokia 7 Plus-toestellen. Hierdoor werden activeringsgegevens naar een buitenlandse server gestuurd. De fabrikant stelt dat de gegevens nooit zijn verwerkt en er geen persoonlijke informatie met derden of de autoriteiten is gedeeld. De toestellen in kwestie hebben een update ontvangen waardoor ze de gegevens niet meer versturen.

Naar aanleiding van de berichtgeving is de Finse privacytoezichthouder een onderzoek gestart. “Data mag naar locaties buiten de EU worden verstuurd, maar hiervoor moet een juridische basis zijn”, aldus de Finse databeschermingsautoriteit Reijo Aarnio, die opmerkt dat er kan worden uitgegaan dat er persoonlijke data is verstuurd. De toezichthouder, die rekening houdt met een overtreding van de AVG, wil verder weten of het probleem op zo’n manier is verholpen dat er geen persoonlijke gegevens meer zonder juridische basis naar locaties buiten de EU worden verstuurd.