De database van het Finse bureau van veilig transport (Trafi), waarin gegevens van Finse burgers met een rijbewijs waren te vinden, is zondag offline gehaald. Het was mogelijk de naam van een willekeurig persoon in te vullen en zo allerlei informatie over iemands rijbewijs vinden.

De database is in juli van dit jaar opgezet omdat een Finse wet Trafi verplicht om gegevens over de kwalificaties van bestuurders te verschaffen. Autohandelaren moeten bijvoorbeeld de rijbewijsgegevens kunnen controleren voordat iemand een proefrit maakt. Ook door autoverhuurbedrijven wordt de database gebruikt.

Al kort na de introductie kwam er veel kritiek op de database. “Mensen vinden het onacceptabel dat hun rijbewijs publiek op te vragen is”, reageert Janne Huhtamäki van Trafi tegen het Finse mediabedrijf Yle.

“Ons uitgangspunt is dat de dienst zelf legaal is en dat er rekening is gehouden met de privacy-aspecten”, aldus Huhtamäki. Trafi zegt de kritiek echter wel serieus te nemen.

De tool waarmee de Finnen online de database konden raadplegen, is zondag offline gehaald. Er wordt nu onderzocht of de tool in strijd was met de veiligheid- en privacyregels.